Kinderen

Naar landen waar een Belgische identiteitskaart volstaat. (Schengen-zone)

Als kinderen samen met hun ouders naar landen reizen waar onze Belgische Identiteitskaart volstaat, moeten zij voorzien zijn van een volledig aparte en een persoonlijke identiteitskaart MET foto ! Tot 12-jarige leeftijd is dit een 2 jaar geldige identiteitskaart die U telkens opnieuw dient aan te vragen en welke moet voorzien zijn van een foto ! Vergeet zeker niet deze tijdig te vernieuwen !

Naar landen waar een Internationaal Paspoort of Reispas voor nodig is. (niet Schengen-zone)
Belgiƫ schikt zich naar de Internationale Europese richtlijnen die aanbevelen om aan elk kind afzonderlijk een individueel internationaal paspoort of reispas uit te reiken. Dit betekent in de praktijk dat " alle kinderen " , ook pasgeborenen en baby's een eigen internationaal paspoort nodig zullen hebben als zij samen reizen met hun ouders waar een internationaal paspoort nodig blijkt te zijn. Ouders die na 1 september 1999 een nieuw internationaal paspoort (reispas) aanvragen, of hun oude paspoort laten verlengen, kunnen hun kinderen niet meer laten inschrijven in hun internationaal paspoort. Zij moeten dan bij de aanschaf of verlenging van hun internationaal paspoort voor elk kind dat meegaat, naar een land waar een internationaal papsoort vereist is, een eigen afzonderlijk en persoonlijk paspoort aanvragen. Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar krijgen een aparte reispas, dat naar keuze 1 of 2 jaar geldig is. Vanaf dat ze 12 jaar zijn geworden krijgen ze de keuze of dat voor 1 of 5 jaar geldig moet zijn.

Een identiteitskaart is GEEN paspoort !
Pas op voor de nog steeds bestaande naamsverwarring tussen de identiteitskaart ( "pas" of "paspoort" genoemd ) en het internationaal paspoort ( beter bekend als "reispas" ) want het zorgt nog steeds voor de nodige problemen.

Website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken : http://diplomatie.belgium.be/nl/